Sredstva za rodnu ravnopravnost prvi put u Budžetu

Bez autora
Nov 02 2015

U Budžetu za 2016. u Srbiji će prvi put biti izdvojen novac za rodnu ravnopravnost. To je i tema ove nedelje u Skupštini Srbije, gde će se sastati i razgovarati poslanice republičkog parlamenta, Pokrajinske skupštine i odbornici lokalnih skupština.Postavlja se pitanje kako će država pomoći ugroženim ženama, ali i onima, koje žele da pokrenu biznis u privredi i poljoprivredi. Jedna od koordinatorki Ženske parlamentarne mreže Stefana Miladinović kaže da budžet predstavlja sliku kako se usmerava razvoj i privredni rast.

U Budžetu za 2016. u Srbiji će prvi put biti izdvojen novac za rodnu ravnopravnost. To je i tema ove nedelje u Skupštini Srbije, gde će se sastati i razgovarati poslanice republičkog parlamenta, Pokrajinske skupštine i odbornici lokalnih skupština.

Postavlja se pitanje kako će država pomoći ugroženim ženama, ali i onima, koje žele da pokrenu biznis u privredi i poljoprivredi.

Jedna od koordinatorki Ženske parlamentarne mreže Stefana Miladinović kaže da budžet predstavlja sliku kako se usmerava razvoj i privredni rast.

Prema njenim rečima, rodno budžetiranje jeste uslov za rodnu ravnopravnost, i to predstavlja podsticaj rodnoj ravnopravnosti.

"Za izradu budžeta portebna je rodna analiza, to je prvi pojam u rodnom budžetiranju. To će dati odgovore da li su podjednako zastupljeni muškarci i žene u određenim oblastima", navela je Miladinovićeva.

Kako je dodala, poslanici će imati mogućnost da se izjašljavaju o programima o rodnoj ravnopravnosti, da li su potrebni novi programi ili je potrebno neke ukinuti.

Na pitanje kako da žene saznaju da imaju prava na određene subvencije, Miladinovićeva je rekla da mogu da se obrate lokalnoj samoupravi, koja treba da podstiče žene preduzetnice.

Miladinovićeva je rekla da nacrt građanskog zakonika predviđa da majke koje rode treće dete primaju neku novčanu nadoknadu do 18 godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik